schaapskudde Twente
Leven in de natuur in harmonie met dieren

De ezel

Lief, aanhankelijk, mooi, leergierig, trouw, gezellig, sterk, sober en zeer slim. Kortom een echte persoonlijkheid. Zo kunnen we nog wel even doorgaan met het noemen van positieve eigenschappen van de ezel. Veel mensen hebben helaas een ander beeld van de ezel. Lui, koppig, eigenwijs, niet zo sierlijk als een paard en vooral dom. 
Het voordeel van gedomesticeerde ezels ten opzichte van paarden is dat zij kleiner zijn, beter bestand tegen extreme klimatologische omstandigheden en makkelijker te hanteren en te voeden. Vooral op bergpaden is hun tredzekerheid een pré.

De reputatie van ezels dat zij eigenzinnige dieren zijn, heeft vooral te maken met hun bijzondere intelligentie en voorzichtigheid. Ezels zijn in tegenstelling tot paarden geen vluchtdieren. Hun herkomst uit bergachtige omgevingen maakt dat zij bij gevaar compleet verstarren. Ze zijn daardoor niet met dwang te porren wanneer men ze wil aandrijven in situaties waar zij gevaar in zien. De stress zal eerder hun halsstarrigheid vergroten. Is eenmaal hun vertrouwen gewonnen, dan tonen zij hun vriendelijke en volgzame aard.

Mannelijke ezels heten ezelhengsten. Vrouwelijke ezels ezelinnen. Jongen van ezels heten ezelsveulens. Gecastreerde (gesneden) ezelhengsten heten oenen of klunzen, of (naar analogie met paarden) ruinen.

Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd, die tussen ezelin en paardenhengst heet een muilezel. Alle mannelijke nakomelingen tussen deze kruisingen zijn onvruchtbaar.