schaapskudde Twente
Leven in de natuur in harmonie met dieren


Activiteitenagenda


Schapenscheren

Start:28-05-2022
10:00
Einde:28-05-2022
17:00

Schaapscheren 28 & 29 mei 2022
Op zaterdag 28 mei en zondag 29 mei worden de schapen van Schaapskudde Twente van hun warme jas ontdaan op het prachtige authentieke, eeuwenoude erf van Hoeve Springendal.
Schaapskudde Twente, eigendom van Rob en Mieke Boode, bestaat uit 136 ooien, 36 lammeren en 34 rammen.
Zaterdag vanaf 8 uur zijn eerst de mannelijke dieren aan de beurt. Die worden, wanneer de jas uit is, lopend naar een perceel grasland in de omgeving gebracht. Direct daarna worden zo’n 60 vrouwelijke dieren ‘onder handen genomen’.
Dit aantal wordt machinaal geschoren door Jessica en een collega.
De kudde graast de nacht op omliggende weiden, vanwaar ze zondag weer naar het erf van Hoeve Springendal gebracht worden, om de dieren die zaterdag niet geschoren zijn, alsnog te scheren.
Deze dag zullen voornamelijk 3 handscheerders zich over de schapenvachten ontfermen. Op een traditionele manier worden de schapen met een handschaar van hun vacht ontdaan.
Het schaapscheren is een leerzaam evenement, voor jong én oud. Herkenning voor de ouderen, verbazing voor de jongeren…
Er is een gezellig randgebeuren; zo zijn er schaap- en wol gerelateerde activiteiten, zoals spinnen en breien. Er worden diverse, uit wol gemaakte producten te koop aangeboden.
De innerlijke mens zal niks te kort komen als het aan de gastvrijheid van de familie Brunninkhuis ligt! Van koffie met wat lekkers, een boeren tosti, een overheerlijke uitsmijter….. tot een lekkere lunch.
Kortom, een mooi weekend, gebaseerd op Passie rondom.
Wees Welkom!Terug naar overzicht